08 de gener 2007

Jasòn i els ArgonautesEncetem aquest trimestre amb el primer del grans temes universals de la literatura que després se resemantitzaran al cinema. Es tracta de l’obra de Apol·loni de Rodes, El viatge de Jasòn i els Argonautes, un viatge a la busca d’un tresor. L’obra planteja els cinc principis bàsics que després continuaran presents en les novel·les i pel·lícules que segueixen el mateix patró argumental.
Els cinc punts fonamentals son:
· l’encàrrec previ
· un trajecte llarg i arriscat
· un duel inevitable en el lloc d’arribada
· una ajuda inesperada i amorosa
· una fugida victoriosa que no exclou la possibilitat d’un altra aventura

Les pel·lícules que segueixen aquesta estructura van des de les de aventures a les de detectius, espies (el cinema negre de El falcó maltès, James Bond, Indiana Jones) i fins tot amb algunes variacions road movies més existencialistes a a l’estil de Easy Rider o de ciència ficció com 2001: una odissea de l’espai.
Però abans de veure l’argument concret de l’obra èpica d’ Apol·loni i les imatges de art del tots els segles al voltant del tema, cal que conegues més coses dels viatges de colonització de l’antiguitat i de la literatura de viatges. Pots consultar ací un extracte que varem preparar.